Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. december 1., szerda

Gvali mandulabundás tengeri hala :)

- Ha mandula-bundában sütök tengeri halat, elengedhetetlen mellé a kaporszósz. Nyáron, az első, zsenge kapor friss leveleit mosás, szárítás után gyorsan apróra vágom, mélyhűtőbe rakom kis dobozokban - sokkal könnyebben kiszedhető a szükséges mennyiség, mint pl. petrezselyemzöld esetén - és percek alatt elkészül.
(kanálnyi olaj - legjobb az oliva - v. vaj, akár margarin szükséges, amit néhány másodpercig hevítünk, én ebben karamellizálok egy kávéskanál (nem mokkás) cukrot, szót, borsot szórok rá, fokhagymát reszelek bőven, v. krémet nyomok bele, fél citrom levét, rászórom a kb két evőkanálnyi, apróra vágott - akár fagyasztott - kaprot, (nálunk selyemkapornak hívják, mert a legzsengébb levélrész legfinomabb hozzá, a durvább szárrész pedig elrakható uborkához)- párolom kb. 6-10 percig, majd összekeverek (csomómentesre) 1 tojást, egy púpos kávéskanál keményítőt, v. lisztet másfél dl főzőtejszínnel, 1 kanál tejföllel (joghurt, kefír is kerülhet hozzá, annál pikánsabb - ízlás szerint), egy percig forralom ezzel, és máris kész.
A végén még ízesíthető borssal, citrommal, bármilyen ételízesítővel.
Fölséges! :)


- Vali, a mandulás bundás hal tippedet is vinném a langallód mellé, ha benne vagy! :)


- Hát persze - örülök, ha másoknak is ízlik :) A lényeg, hogy mandulaforgácsot vegyünk, és érdemes zsemlemorzsával keverve panírozni - én mindig a morzsa tetejére szórom a mandulát, hogy abból tapadjon több - az egyébként hagyományosan, először lisztbe és tojásba forgatott (panírozott)hal, vagy akár pulykaszeletre, így ha véletlenül marad, az olcsóbb morzsa menjen inkább veszendőbe.
Érdemes kipróbálni a pulyka- vagy csirkemell szeletekkel is a mandulás változatot - nálunk a fél őszibarackkal, gesztenyével, vagy aszalt szilvával töltött, majd fentiek szerrint panírozott (de akár el is hagyható a liszt a reformerek szerint :))húsok is nagy kedvencek - karácsonykor mindig készül valamelyik változat, és nagyon különleges a mandulától :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése