Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. november 30., kedd

Harlekin Makacstól

Virágom családi recept könyvébe

Bohumil Hrabal fantasztikus könyvet írt Harlekin milliói címmel , amely a Sörgyári capricciónak és Díszgyásznak a folytatása.
Mint egy szédületes mese, olyan a könyv sok ismert szereplővel, akik lassan letűnnek a történelem színteréről, de mégis jelen vannak a mindennapok apró történéseiben.
Harlekin figurája , a félig síró, félig nevető bohóc megihletett festőket , írókat, kutyatenyésztőket,filmeseket, telefonkönyvszerkesztőket sőt egy csaptelepet is találtam, amelyet Harlekinnek kereszteltek.
Mindenki a maga módján használta, használja a nevet.
"A bolond hagyományos szerep volt a középkori, majd Erzsébet-korabeli angliai színházban. A 15. században Anglia híres színházaiban jelent meg az öreg béna helyén, aki nem volt más, mint az ördög jobb keze. Vicces, ostoba alak volt, aki mindig jó előrelátó-érzékkel van megáldva, bár néha cinikus, de segítőkész figura."(wikipédia)
Commedia dell'Arte jellegzetes és elmaradhatatlan figurája Harlequine , női társa a Colombine .


Talán mert ennyire színes, ennyire aranyos és szeretettreméltó a figura, lett népszerű szerte a világon.


Jómagam egy süteményt nevezek így, családi örökség, sehol nem találkoztam még vele.
Elészítése egyszerű , de dísze lehet az ünnepi süteményes tálnak.



28 dkg vaj
42 dkg liszt
1 tojás
14 dkg porcukor
3 kanál tejföl
Az egészet összegyúrjuk , fél óráig hideg helyen pihentetjük maj tepsi hátán 3 lapot sütünkl belőle.


A lapokat savanykás barackízzel összeragasztjuk.A tetejére vonhatunk tojáshabot, amelyet csokireszelékkel hintünk meg.


Én jobban kedvelem azonban a tojás vagy csokimázat.A tojásmáz úgy készül, hogy egy tojás sárgáját símára keverek 12 kanál porcukorral és pár csepp citrommal . Ezzel vonom be a sütemény tetejét. Utána megszórom színes diszdrazséval, ami színes és jól mutat.A lényeg azonban a darabolásban van. Míg a sütiket négyszögletüre vagy téglalap alakúra vágjuk, ezt háromszögletű falatokta mintázom.Általában nagyobb ünnepek környékén szoktam elkészíteni, amilyen a karácsony is.

Kép forrása: 
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harlekin_Columbine_Tivoli_Denmark.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése