Humor A séf ajánlásával, vagy amit akartok
Recept-paródia Kezdő háziasszonyoknak: csak az kezdjen el főzni, aki tudja mi a különbség a vájling és a bili között. A válasz egyszerű, aki kíváncsi magánlevélben, fizetési garancia ellenében megkaphatja. A receptet egy ismerős találta meg, aki nemrég tért haza Búsmániából, elmondva annak történetét is. Ezt a receptet az üknagyanyám dédunokatestvérének a barátnője hagyományozta a dédnagyanyám mostohaapjának az unokájára, ahonnan az Internet jóvoltából került vissza a családhoz, ugyanis ó-eszkimóul tette fel egy isten háta mögötti kis urdu faluban egy elszármazott ismerős az “Őrizzük meg hagyományainkat falon innen és falon túl” című kínai honlapra. A fordítás kissé bonyolultnak bizonyult, de hála a globalizációnak, az említett honlap látogatottsága nőtt s így akadt rá egy olyan megszállott etimomókus, akinek a nehéz diók feltörése a specialitása. Örvendjünk együtt ennek a gyöngyszemnek, hisz ősi hagyományainkat eleveníti fel az évezredes múltnak sűrű homályán keresztül, ízelítőt adva abból a valamikori életből, amiben mi már nem éltünk.
Hozzávalók: 2 disznóláb, lehetőleg érett, amin már kinőtt a gomba.
Pincéből felszedett tavaszi hagyma, fél kiló, lehetőleg legyen meg neki a kissé dohos és enyhén rothadó állaga.
3 éves, meleg kamrában érlelet, nemes penésszel bevont lekvár (a gyümölcs milyensége nem számít) Mivel már a hozzávalókban megvan minden íz, ami szükségeltetik, az egészet vékony szeletekre vágva, labodalevelekre halmozzuk, felgöngyöljük és falatnyi darabokra szelve, kínáljuk. Kissé ecetes bor illik mellé.
Kimondottan a séf kedvence, s mivel fogyókúrás étel, ajánlják felvenni a fogyni vágyók étrendjére.
Makacs csúsztatott palacsintája
EPIPAPI kívánságára
Kedvenc desszert, gyorsan elkészíthető, azzal szórja meg a háziasszony, ami éppen keze ügyében van. A legfontosabb, hogy sok legyen belőle - : ) 5 tojásból ideális, de 10-ből nagyobb adag lesz. Palacsinta tésztát készítek – ahogy szoktam. Általában egy tojáshoz egy evőkanál lisztet és egy deci tejet számolok, az egészhez-masszához viszont hozza, teszek két tasak burbon vaníliás cukrot és egy jó evőkanál olajt és egy csipet sót. A liszt minőségétől függ a tészta vastagsága,gyakorló háziasszony tudja, mi a teendő ha túl híg, vagy túl vastag az alap. Speciális serpenyőben sütöm, van 100 éves, nagyanyámtól örököltem, soha nem ég le benne a palacsinta, kevés olajat kell használni. Az egyik oldalát szabad csak megsütni – utána a "sületlen" oldalával felfelé egy tányérra csúsztatni és meghinteni, na, ez az! Mivel? Jóféle citromhéjas, rumos, cukros dióval! 5-6 palacsinta kerüljön egy „tortányi” adaghoz – majd pár percre berakni a sütőbe – hogy összeérjenek az ízek! A tetejére forró csoki öntet is kerülhet. Tölteléknek lekvárt is lehet használni vagy citromhéjjal ízesített cukrot, mandulát – ami kéznél van a konyhában. Ha nagy a család az ember így is, úgy is megsüt 15-20 palacsintát, lehet variálni a töltelékkel – hisz több féle íz kerülhet az asztalra. Cikkekre szeletelve tálalom, mint a tortát. Jó étvágyat-:))
|
És ki ez a gyönyörű kis kukta? :)
VálaszTörlés