Lépésről-lépésre / Főzzünk babot! -Himesi sváb ételek -4.rész.
Ez a recept nagymamám gőzgombócának egy tovább fejlesztett változata. Az ötletet a káposztás knédliből alapoztam. Egyszer majd azt is megírom.
Az alapja ugyanaz, mint a gőzgombócnak:
Egy edénybe lisztet teszek, középre egy üreget készítek és abban futtatom fel az élesztőt, egy csipet cukor hozzáadásával, vízben.
Ha megkelt az élesztő, kanállal tésztát dagasztok, nem kell teljesen sima legyen, ezt nem fogjuk nyújtani.
Látjátok, elég lisztes is. Most akkor hagyjuk kelni legalább fél órát.
Ugyanúgy, kanállal fogjuk majd kiszaggatni, de előbb...
2 fej apróra vágott vöröshagymát zsíron megdinsztelünk, pirítunk, majd őrölt paprika hozzáadásával pörköltalapot készítünk.
Ebbe a pörköltalapba tesszük a babot, amit előzőleg megfőztünk sós, vegetás vízben, vagy kivettük a bablevesből, vagy végső esetben egy vörösbab konzervből vettük ki.
Ezt összeforraljuk kevés lével az alappal, majd ha szaftos lett, hozzáadunk egy bögre forró vizet, felforraljuk és ebbe szaggatjuk a gombócokat.
Még jobb lehet, ha kis sonkát vagy szalonnát, kolbászt is adunk a babbal együtt.
Ha beleszaggattuk a gombócokat, fedjük le és amikor a gombócok duplájukra keltek, fordítsuk meg őket egyenként. Végig kis lángon főzzük, ha már benne vannak a gombócok.
A felesleges vizet magába fogja szívni a gombóc.
Uborkasalátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ez a recept nagymamám gőzgombócának egy tovább fejlesztett változata. Az ötletet a káposztás knédliből alapoztam. Egyszer majd azt is megírom.
Az alapja ugyanaz, mint a gőzgombócnak:
Egy edénybe lisztet teszek, középre egy üreget készítek és abban futtatom fel az élesztőt, egy csipet cukor hozzáadásával, vízben.
Ha megkelt az élesztő, kanállal tésztát dagasztok, nem kell teljesen sima legyen, ezt nem fogjuk nyújtani.
Látjátok, elég lisztes is. Most akkor hagyjuk kelni legalább fél órát.
Ugyanúgy, kanállal fogjuk majd kiszaggatni, de előbb...
2 fej apróra vágott vöröshagymát zsíron megdinsztelünk, pirítunk, majd őrölt paprika hozzáadásával pörköltalapot készítünk.
Ebbe a pörköltalapba tesszük a babot, amit előzőleg megfőztünk sós, vegetás vízben, vagy kivettük a bablevesből, vagy végső esetben egy vörösbab konzervből vettük ki.
Ezt összeforraljuk kevés lével az alappal, majd ha szaftos lett, hozzáadunk egy bögre forró vizet, felforraljuk és ebbe szaggatjuk a gombócokat.
Még jobb lehet, ha kis sonkát vagy szalonnát, kolbászt is adunk a babbal együtt.
Ha beleszaggattuk a gombócokat, fedjük le és amikor a gombócok duplájukra keltek, fordítsuk meg őket egyenként. Végig kis lángon főzzük, ha már benne vannak a gombócok.
A felesleges vizet magába fogja szívni a gombóc.
Uborkasalátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése