Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. július 19., hétfő

Sokkolás, azaz gyorsfagyasztás



Ez a cikk nem jött volna létre, ha nincs a "Gyógyító csodalekvár" című cikkem hálás közönsége.




Íme: ez itt fent a fagyasztón fellelhető jelzéssorozat. A harmadik sárga jel utal arra, hogy a sokkoló funkció a gépen megtalálható. "S" betű van rajta, ugyanúgy, mint a mellette lévő fehéren is, ami eltolható, és ezzel a mozdulattal be is kapcsoltuk. Így ni:



Rögtön világít a sárga gomb, ez azt jelenti, hogy sokkolunk.

Sokkolásra a legtöbb fagyasztószekrény alkalmas, a mi 4 éves gépünk és a mama 20 éves gépe is. Igen, ezen még én is meglepődtem!

A sokkolást mindenféle élelmiszer fagyaszásánál használhatjuk. Én főként e gyümölcsöknél, pékáruknál, kenyérnél szoktam bevetni. Az eredménye az, hogy a sokkolással fagyasztott áru megőrzi állagát, ha főzéshaz kivesszük, nem lesz belőle élvezhetetlen massza. Hogy miért? A tompakristályok miatt. Na elmondom:

A sokkoló rekeszben a lehűtési folyamat gyorsabban zajlik. Ez elősegíti azt, hogy a kialakuló fagyás egyenletes mikrokristályokkal telített legyen, azaz tompakristályokkal, és a lehető legrövidebb időn belül végbemenjen. Ez körülbelül 60-90 perc. A sokkolás során nem -18°C -ra fagyasztunk, hanem -40°C-ra, és mindezt hirtelen. A hagyományos, -18°C-os fagyasztásnál, amikor csak simán berakjuk a fagyasztóba az élelmet, tűkristályok keletkeznek, amik roncsolják az élelmiszer szerkezetét. Ezért lesz "pacsmag" a málna, eper, cseresznye ennél a változatnál, ráadásul az íze sem lesz már a régi.

Ezzel szemben a sokkolt élelmiszer a tompakristályoknak köszönhetően megőrzi állagát, zamatát és hasznos tulajdonságait. Nagyjából persze, mert azért a fagyasztott mégsem frissen szedett. Nem utolsó sorban pedig azokat a mikróbákat gátolja a működésben, amik az élelmiszerekben +10°C és +65°C között terjednek.

A lehűtendő áru tömege befolyásolja a fagyasztási teljesítményt, ezért érdemes megtervezni, hogy ne kelljen egyszerre nagy mennyiséget sokkolni.
Nagyjából ez a lényeg. Csak egyszerűen. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése