Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. július 20., kedd

Céklasaláta

3 fajta készítési mód




3 féle módon készíthető el a képen látható céklasaláta.

1. módja:
A céklákat a levelétől megszabadítjuk, egészben, hámozás nélkül beletesszük egy nagy fazékba (ha sokat készítünk), és sós vízben megfőzzük héjában.

Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, szeleteljük, és ízesítjük. Só, cukor, ecet készítésével salátaöntetet készítünk és ezzel leöntjük, köménymagot tehetünk bele.

2. módja:
A céklákat lelevelezzük, és egészben, héjában, sütőben megsütjük. A legjobb sparheltben, teatűzhely sütőjében, fatüzelés mellett. Erre persze csak télen szokott sor kerülni, amikor már a pincéből hozzuk fel a céklát.

Az ízesítés megegyezik az első módban leírtakkal.

3. módja:
A zsenge céklákat meghámozzuk, felszeleteljük és így főzzük meg. Kevés vízben, közepes lángon. Így hamarabb megfő, igaz az is, hogy így jobban kifőnek belőle az értékes hatóanyagok, mint az első két módban leírtakban.

Ha megfőtt, az ízesítés megegyezik az első két móddal.

***************************************** ***************************************** ****

Ha valakinek van még ötlete az ízesítésre, akkor szívesen látom a hozzászólásban.

A céklát tartósíthatjuk is dunsztosüvegben. De ez már másik téma. Anyósom pedig nyersen reszeli és úgy ízesíti, de úgy nem szeretem. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése