3 fajta készítési mód
3 féle módon készíthető el a képen látható céklasaláta.
1. módja:
A céklákat a levelétől megszabadítjuk, egészben, hámozás nélkül beletesszük egy nagy fazékba (ha sokat készítünk), és sós vízben megfőzzük héjában.
Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, szeleteljük, és ízesítjük. Só, cukor, ecet készítésével salátaöntetet készítünk és ezzel leöntjük, köménymagot tehetünk bele.
2. módja:
A céklákat lelevelezzük, és egészben, héjában, sütőben megsütjük. A legjobb sparheltben, teatűzhely sütőjében, fatüzelés mellett. Erre persze csak télen szokott sor kerülni, amikor már a pincéből hozzuk fel a céklát.
Az ízesítés megegyezik az első módban leírtakkal.
3. módja:
A zsenge céklákat meghámozzuk, felszeleteljük és így főzzük meg. Kevés vízben, közepes lángon. Így hamarabb megfő, igaz az is, hogy így jobban kifőnek belőle az értékes hatóanyagok, mint az első két módban leírtakban.
Ha megfőtt, az ízesítés megegyezik az első két móddal.
***************************************** ***************************************** ****
Ha valakinek van még ötlete az ízesítésre, akkor szívesen látom a hozzászólásban.
A céklát tartósíthatjuk is dunsztosüvegben. De ez már másik téma. Anyósom pedig nyersen reszeli és úgy ízesíti, de úgy nem szeretem. :)
3 féle módon készíthető el a képen látható céklasaláta.
1. módja:
A céklákat a levelétől megszabadítjuk, egészben, hámozás nélkül beletesszük egy nagy fazékba (ha sokat készítünk), és sós vízben megfőzzük héjában.
Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, szeleteljük, és ízesítjük. Só, cukor, ecet készítésével salátaöntetet készítünk és ezzel leöntjük, köménymagot tehetünk bele.
2. módja:
A céklákat lelevelezzük, és egészben, héjában, sütőben megsütjük. A legjobb sparheltben, teatűzhely sütőjében, fatüzelés mellett. Erre persze csak télen szokott sor kerülni, amikor már a pincéből hozzuk fel a céklát.
Az ízesítés megegyezik az első módban leírtakkal.
3. módja:
A zsenge céklákat meghámozzuk, felszeleteljük és így főzzük meg. Kevés vízben, közepes lángon. Így hamarabb megfő, igaz az is, hogy így jobban kifőnek belőle az értékes hatóanyagok, mint az első két módban leírtakban.
Ha megfőtt, az ízesítés megegyezik az első két móddal.
***************************************** ***************************************** ****
Ha valakinek van még ötlete az ízesítésre, akkor szívesen látom a hozzászólásban.
A céklát tartósíthatjuk is dunsztosüvegben. De ez már másik téma. Anyósom pedig nyersen reszeli és úgy ízesíti, de úgy nem szeretem. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése