Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. július 20., kedd

Babostészta

Mindig meglepődöm rajta, amikor egyik-másik általam unalomig ismert ételt valaki nem ismeri. Ezek egyike a babostészta. Hú, de nem szerettem gyerekkoromban! Talán, mert túl sokszor volt... :)
A lényege, hogy bablevest kell főzni, és ha kész van, akkor gyufatésztát bele, avagy halászlétésztát... Mikor kifőtt, egy serpenyőben kevés olajra szűrünk a tésztából és a babból, és kicsit megpirítjuk. Ennyi az egész. Igazán nem nagy kunszt.

Babostészta receptemhez annak idején egy recept rigmus is íródott:


#34 - korhely - 2009.11.21 - 14:26:58


Jól vésd az agyadba,
éhes ne maradj ma!
Kell hozzá, azt mondja:

bableves meghagyva,
kis kolbász meg hagyma,
és sót, fűszert adj a
fazékba. Jó nagyba!
Mind összerottyantva,
tésztát főzz a babba!

Míg készül a Bohnen,
nevess Mister Bean-en,
vagy ezen a rímen!

Legyél mindig vidám,
mit szemed, szád kíván,
hogy hízlal, ne hidd ám!
Illat illan, és lám,
máris, mint a villám,
itt a babostésztám!

Ajánlás:
Kedves Izabella,
nem leszel ettől a
fogástól debella,
otromba gorilla.
Merjél Izabella!
Minek a kés, villa
úgy, ahogyan ille?!
Nagykanállal kell a
lét nyelni belőle.
Lelked helyrebillen,
mosolyod felvillan,
súlyod, mint a pille,
alakod gazella.
Okosan teszel, ha
ilyent eszel ma!

A babostészta egy modernebb, általam kifejlesztett változatát írom most ide. Az az igazság,
hogy ezt a változatát sokkal jobban szeretem, mint az eredetit.

Hozzávalók:

3fej hagyma
egy diónyi zsír vagy 3 ek. olaj
kis darab száraz parasztkolbász
fűszerpaprika, vegeta
főtt bab, vagy konzerv
1cs. tészta, mondjuk csiga, vagy spagetti

Egy kevés zsiradékra tedd fel a 3 fej apróra vágott hagymát, ezzel egy időben egy minimum 10-15cm-es darab száraz parasztkolbászt, szintén apróra vágva. Ha megsült kicsit, tegyél hozzá vegetát /ha használsz/ és 2kávéskanál kicsit csípős őrölt paprikát. Ezután adj hozzá egy doboz vörösbab konzervet. /Én szoktam kifőtt babból is, bablevesből/ De jó még a csilis bab is. A fehér színű nem, csak a színes.
Ezt csak össze kell rottyantani, jó szaftos, ragú szerű legyen. /Ha nem elég szaftos, akkor száraz lesz, és az nem jó. / És ebbe jön a kifőtt tészta. Összekevered és pár percig még együtt főzöd. Aztán készen is van. Savanyúsággal, vagy kompóttal eheted is. :)


Ui.: Irodalmi körökben a "pukis tészta" elnevezést kapta. :)))))

1 megjegyzés:

  1. #15 - Merész Izabella - 2009.10.19 - 15:53:17
    Hálából én is küldöl egy babreceptet neked,és minden babkedvelőnek.Ez egy reformétel,a neve sült bab.
    4 személyre 20dkg száritott,piros kidney bab kell hozzá/de másból is jó/
    Tehát:
    A babot megmossuk,majd kb.12 óráig áztatjuk a vizben.A hagymát és a fokhagymát finomra vagdaljuk.Az olajat felhevitjük,a hagymákat üvegesre piritjuk benne.Hozzáadjuk a babot az áztatóvizzel együtt,babérlevelet,felforraljuk,lassú tűzön kb.egy óráig főzzük.A paradicsompürét,mustárt,ecetet beleadjuk,az egészet még fél óráig főzzük.Időközben a sárgarépát/10 dkg/ és az almát /15 dkg/megtisztitjuk, a répát vékony szeletekre,az almát gerezdekre vágjuk.A sütőt előmelegitjük.Az olajat felhevitjük,aárgarépát üvegesre pároljuk benne.A sárgarépát és az almát a babhoz adjuk,borssal,kevés sóval izesitjük.

    Aki szereti a különlegeset,nem fog csalódni ebben a receptben.A sárgarépa és az alma pikáns,egyedi izt ad az ételnek.
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés