Lépésről-lépésre / Főzzünk babot! -Himesi sváb ételek -3.rész.
Mamáéknál péntekenként bableves van gőzgombóccal vagy babostésztával. Ez egyfajta hagyomány, amióta az eszemet tudom így van ez minden pénteken.
A gőzgombóchoz tejfölös babsaláta és babfőzelék jár.
Ezúttal a gőzgombócot mutatom be nektek, de lassan a többi is sorra fog kerülni.
Egy edénybe lisztet teszek, középre egy üreget készítek és abban futtatom fel az élesztőt, egy csipet cukor hozzáadásával, vízben.
Ha megkelt az élesztő, kanállal tésztát dagasztok, nem kell teljesen sima legyen, ezt nem fogjuk nyújtani.
Látjátok, elég lisztes is. Most akkor hagyjuk kelni legalább fél órát, addig elkészíthetjük a tejfölös babsalátát és a babfőzeléket is.
Ha megkelt a tészta, tegyünk fel egy lábosban vizet forralni. Félig töltsük vízzel a lábost, sót tegyünk bele, ebben fogjuk kifőzni a gombócokat.
A gombócokat kanállal szaggassuk a forrásban lévő vízbe.
Azonnal feljönnek a felszínre és rövidesen a duplájukra dagadnak.
Ekkor egy szűrőkanállal kivesszük őket.
Megsózzuk a a két oldalát és egy teflonos serpenyőben kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk.
A sótól egy keményebb, ropogós sós kérget kap majd. Nagyon finom!
Tejfölös babsalátával szeretem legjobban, de amióta öregszek, azóta már a babfőzeléket is megeszem mellé. Még melegen jó megenni.
Papa még szokott hozzá barackbefőttet is fogyasztani.
Ha megmarad, akkor a mama felkockázza, serpenyőben felforrósítja és ráüt pát tojást, így kész is a tojásos knédli. Ennél már csak az a jobb, ha sonka is van mellé.
Jó étvágyat!
Mamáéknál péntekenként bableves van gőzgombóccal vagy babostésztával. Ez egyfajta hagyomány, amióta az eszemet tudom így van ez minden pénteken.
A gőzgombóchoz tejfölös babsaláta és babfőzelék jár.
Ezúttal a gőzgombócot mutatom be nektek, de lassan a többi is sorra fog kerülni.
Egy edénybe lisztet teszek, középre egy üreget készítek és abban futtatom fel az élesztőt, egy csipet cukor hozzáadásával, vízben.
Ha megkelt az élesztő, kanállal tésztát dagasztok, nem kell teljesen sima legyen, ezt nem fogjuk nyújtani.
Látjátok, elég lisztes is. Most akkor hagyjuk kelni legalább fél órát, addig elkészíthetjük a tejfölös babsalátát és a babfőzeléket is.
Ha megkelt a tészta, tegyünk fel egy lábosban vizet forralni. Félig töltsük vízzel a lábost, sót tegyünk bele, ebben fogjuk kifőzni a gombócokat.
A gombócokat kanállal szaggassuk a forrásban lévő vízbe.
Azonnal feljönnek a felszínre és rövidesen a duplájukra dagadnak.
Ekkor egy szűrőkanállal kivesszük őket.
Megsózzuk a a két oldalát és egy teflonos serpenyőben kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk.
A sótól egy keményebb, ropogós sós kérget kap majd. Nagyon finom!
Tejfölös babsalátával szeretem legjobban, de amióta öregszek, azóta már a babfőzeléket is megeszem mellé. Még melegen jó megenni.
Papa még szokott hozzá barackbefőttet is fogyasztani.
Ha megmarad, akkor a mama felkockázza, serpenyőben felforrósítja és ráüt pát tojást, így kész is a tojásos knédli. Ennél már csak az a jobb, ha sonka is van mellé.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése