Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. augusztus 23., hétfő

Cseresznye dunsztolása



Egy másik cseresznyés cikkemben már meséltem nektek, hogy hogyan tesszük el a cseresznyét. Most meg is mutatom nektek, hogy mivel voltam ma elfoglalva egy jó ideig. 27 üveg befőttet készítettem ma cseresznyéből. 

Akkor lássuk:

Befőttet mindig érett, de nem túlérett gyümölcsből készítünk. Nem lehet hibás, ütődött, megrágott, csak hibátlan gyümölcsből készíthetünk befőttet, különben hamar megromlik. 

Íme a cseresznyénk:



Az előre elkészített üvegeket megtöltjük cseresznyével, a tetejéig.



Majd 6-8 evőkanál cukrot teszünk minden egyes üvegbe. 

Van, aki cukorsziruppal teszi mindezt, mi így szoktuk. 

Ezután feltöltjük vízzel a befőttesüveg pereméig.



Majd egy késhegynyi szalicilt teszünk mindegyikbe.



Ha az megvolt, lezárjuk fém tetővel az üvegeket, és egy nagy lábosba vagy fazékba állítjuk, melybe alulra konyharuhát teszünk. Vigyázzunk, hogy az üvegek ne érjenek össze. Az üvegek magasságának feléig-kétharmadáig töltjük az edényt vízzel. Kis lángon felforraljuk, majd még negyed óráig forraljuk. Utána a befőtteket a lábosban hagyva hagyjuk kihűlni, lefedve természetesen. 

Némelyek konyharuha helyett újságpapírba csomagolják az üvegeket, mint mondták, a törés megakadályozása végett. Ez is egy jó ötlet. 

Próbáljátok ki, amelyik szimpatikus nektek! 

És télen, ha előveszünk egy cseresznyebefőttet, ami a nyár ízeit idézi, nem fogjuk megbánni, hogy ennyit dolgoztunk rajta ilyenkor, a konyhában a jó melegben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése