Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. augusztus 23., hétfő

Terítés

Mi a hiba?






Életünk szerves része az étkezés, nem a legfontosabb, de azért elég fontos, ahhoz, hogy igyekezzünk megadni a módját, ha épp nem a számítógép előtt falunk be valamit. Bár abban sincs semmi kivetnivaló!

Mikor az egyik főzőműsort néztük a tv-ben, mindig nagyon jól szórakoztam rajta, hogy ismert emberek többsége nem tudja, hogy hogyan terítsen meg egy asztalt. Persze valószínűleg nem is ezért kapják a fizetést.

Az asztalon egy dolog nem jó helyen van, és két dolog hiányzik! Kíváncsi vagyok, hogy tudjátok-e, hogy mi az!

A szabályok egy átlagos terítésnél:

Mindig jobbkezes emberre terítünk, tehát:

A tányér jobb oldalánál van a kés és, amellett a kanál, ha szükséges. A kés széle a tányér széle mellett van, de nem lóg be alá.
A villa a tányér bal oldalán van, a szalvétán, a villa széle is a tányér széléhez igazodik, nem lóg alá.
Minden evőeszköz, 1cm-re van az asztal szélétől. A tányér is.
A pohár, mindig a kés hegyénél van. Ha embléma van rajta, pl söröspohárnál, akkor az mindig a vendéggel szembe néz.

Ez egy egyszerű otthoni terítés, az éttermit, majd talán legközelebb...


Szakmaibban:


Terítés

Ha finomat főztünk, akkor az étkezés élvezetéhez hozzá tartozik a megfelelő terítés. Voltam már vendégségben úgy, hogy csak bedobták az asztal közepére az evőeszközöket, és így sajnos veszített az étkezés a méltóságából. Még egy zsíros kenyér hagymával is sokkal kívánatosabb, ha szépen van tálalva. Jó tehát, ha odafigyelünk az ilyen apróságokra, hiszen az igényes terítés nem vesz el sok időt, de mégis fokozza az élvezetet. Nézzük tehát az alapvető tudnivalókat:




Tányérok felrakása

A tányérokat mindig az asztal szélétől 1-2 cm-re helyezzük el. Ha mintás tányérunk van, akkor ki kell választani azt a mintarészt, ami egyformán fog állni minden családtagunknál, vendégünknél. Arra is figyeljünk oda, hogy ha az asztalon egymással szembe terítünk, akkor a teríték egymással pontosan szembe legyen.







Evőeszközök felrakása

Az evőeszközök felrakásának szabálya, hogy a megfelelő evőeszközt mindig a tányérnak arra az oldalára tegyük, amelyik kezünkkel azt használni fogjuk. A tányér jobb oldalára tesszük a kést, élével a tányér felé. Felülről nézve a kés pengéje elvágólag van a tányér szélével, közben a nyele az asztal szélétől 1-2 cm-re, a tányér alsó peremével egy vonalba kerül. A kés mellé kerül a kanál, ha szükséges, párhuzamosan a késhez. A tányér bal oldalára kerül a villa, melynek jobb szélső ága van felülnézetben elvágólag a tányérral. Speciális ételekhez a hozzájuk megfelelő evőeszközt használjuk, például vajkés, pizzakés, stb.





Poharak felrakása

Terítésnél általában csak egy vizes és egy borospoharat helyezünk el. A poharat a kés helyétől 1-2 cm-re helyezzük el, úgy, hogy a talpának közepe legyen a kés hegyénél. Terítésnél a poharat mindig a szár alsó részénél fogjuk meg, ha henger alakú, akkor pedig az alsó harmadánál, így elkerülhetjük, hogy ujjlenyomatos legyen.

Szalvéta felrakása

A szalvéta felhelyezésének többféle módja is ismert. Általában elhelyezhetjük a tányérra, a tányér bal oldalára, a villa alá, vagy felállítva, de akár a pohárba is.

Ha megterítettünk, még egyszer nézzük át, hogy minden a rendben van-e.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése