Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. augusztus 23., hétfő

Piskóta alaprecept

Sokféleképpen variálható piskóta alaprecept. Ezúttal csokival * Lépésről lépésre





A piskóta alaprecept szabálya, hogy ahány tojás, annyi kanál liszt és annyi kanál cukor kell bele, és az elmaradhatatlan sütőpor. 

Most 3 tojásból készítettem a piskótát. 

Tehát: három tojás sárgáját különválasztom a fehérjéktől.
Külön tálba teszem őket. 



Először a tojásfehérjékből kemény habot verek, olyan legyen, hogy ha fejre állítom az edényt, akkor se csússzon ki belőle a hab. Gépi habverővel ez gyerekjáték. Lényeg, hogy a tojás hideg legyen, akkor keményebb lesz a hab. 



Utána áttérek a tojássárgákhoz, 3 evőkanál cukrot teszek hozzá, 1 vanillincukrot, és felverem ezt is habverővel. 



Ha szép sima lesz, akkor hozzáadom egyenként a 3 evőkanál lisztet és 1/2 csomag sütőport. Ehhez a mennyiséghez nem kell az egész csomag. 
A legjobb, ha a sütőport a liszthez keverjük előbb és együtt a többihez. 



Közben gyorsan felvágtam egy fél tábla csokit, jelen esetben egy mazsolás-mogyoróssal dolgoztam. Egy éles késsel pár mm-es csíkokat vágtam, szépen szét fog esni, de az a jó. 

Mindezt persze előre is megtehetjük, akkor nem kell közben, főleg, ha gyakorlatlanok vagyunk. 



A csokit hozzákeverjük a sárga krémhez...



...majd utána a tojásfehérje felvert habját hozzákeverem óvatosan egy kenőlapáttal vagy fakanállal a sárga krémhez, vigyázva, lassan, érzéssel, hogy ne törjön össze. 



Ezzel kész is a tészta, mehet be egy tepsibe vagy egy őzgerinc formába, jelenleg az utóbbiba. De utólag kiderült, hogy kicsit soknak bizonyult, így inkább egy kisebb tepsibe tegyétek. A tepsi kiolajozott és lisztezett legyen, de jó a sütőpapír is az aljára. 



A végeredmény az első képen látható! 

Szebb is lehetett volna, de kifogyott a gázpalackom, és teatűzhelyen nem jó piskótát sütni, az a kelteknek jó csak inkább. 
Az íze viszont így is nagyon jó lett! 

Ezt a receptet bármilyen ízűvé variálhatjátok, akár kakaóporral, fahéjjal, vagy keverten. 

Két színűt úgy lehet készíteni, hogy a tepsibe töltés előtt kétfelé osztjuk a tésztát, egyikbe kakaóport keverünk. A tepsibe beöntjük az egyiket, majd arra rácsurgatjuk a másikat, és egy kanállal az aljára nyúlva nyolcasokat írunk le. Szép mintás lesz akkor. 

Azt is lehet, hogy az egész tiszta kakaó, és a végén ha kihűlt kettévágjuk, és megtöltjük lekvárral vagy csokikrémmel, nutellával, ha nincs más, az is jó. Már aki szereti. 

Vagy csak egyszerűen megkenjük a tetejét csokikrémmel vagy nutellával és arra kókuszreszeléket szórunk, nekem az a kedvenc variációm. De ugyanúgy darált diót is szórhatunk rá, vagy mandulaforgácsot...sorolhatnám. Határt csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab. 

Jó sütést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése