Sokféleképpen variálható piskóta alaprecept. Ezúttal csokival * Lépésről lépésre
A piskóta alaprecept szabálya, hogy ahány tojás, annyi kanál liszt és annyi kanál cukor kell bele, és az elmaradhatatlan sütőpor.
Most 3 tojásból készítettem a piskótát.
Tehát: három tojás sárgáját különválasztom a fehérjéktől.
Külön tálba teszem őket.
Először a tojásfehérjékből kemény habot verek, olyan legyen, hogy ha fejre állítom az edényt, akkor se csússzon ki belőle a hab. Gépi habverővel ez gyerekjáték. Lényeg, hogy a tojás hideg legyen, akkor keményebb lesz a hab.
Utána áttérek a tojássárgákhoz, 3 evőkanál cukrot teszek hozzá, 1 vanillincukrot, és felverem ezt is habverővel.
Ha szép sima lesz, akkor hozzáadom egyenként a 3 evőkanál lisztet és 1/2 csomag sütőport. Ehhez a mennyiséghez nem kell az egész csomag.
A legjobb, ha a sütőport a liszthez keverjük előbb és együtt a többihez.
Közben gyorsan felvágtam egy fél tábla csokit, jelen esetben egy mazsolás-mogyoróssal dolgoztam. Egy éles késsel pár mm-es csíkokat vágtam, szépen szét fog esni, de az a jó.
Mindezt persze előre is megtehetjük, akkor nem kell közben, főleg, ha gyakorlatlanok vagyunk.
A csokit hozzákeverjük a sárga krémhez...
...majd utána a tojásfehérje felvert habját hozzákeverem óvatosan egy kenőlapáttal vagy fakanállal a sárga krémhez, vigyázva, lassan, érzéssel, hogy ne törjön össze.
Ezzel kész is a tészta, mehet be egy tepsibe vagy egy őzgerinc formába, jelenleg az utóbbiba. De utólag kiderült, hogy kicsit soknak bizonyult, így inkább egy kisebb tepsibe tegyétek. A tepsi kiolajozott és lisztezett legyen, de jó a sütőpapír is az aljára.
A végeredmény az első képen látható!
Szebb is lehetett volna, de kifogyott a gázpalackom, és teatűzhelyen nem jó piskótát sütni, az a kelteknek jó csak inkább.
Az íze viszont így is nagyon jó lett!
Ezt a receptet bármilyen ízűvé variálhatjátok, akár kakaóporral, fahéjjal, vagy keverten.
Két színűt úgy lehet készíteni, hogy a tepsibe töltés előtt kétfelé osztjuk a tésztát, egyikbe kakaóport keverünk. A tepsibe beöntjük az egyiket, majd arra rácsurgatjuk a másikat, és egy kanállal az aljára nyúlva nyolcasokat írunk le. Szép mintás lesz akkor.
Azt is lehet, hogy az egész tiszta kakaó, és a végén ha kihűlt kettévágjuk, és megtöltjük lekvárral vagy csokikrémmel, nutellával, ha nincs más, az is jó. Már aki szereti.
Vagy csak egyszerűen megkenjük a tetejét csokikrémmel vagy nutellával és arra kókuszreszeléket szórunk, nekem az a kedvenc variációm. De ugyanúgy darált diót is szórhatunk rá, vagy mandulaforgácsot...sorolhatnám. Határt csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab.
Jó sütést!
A piskóta alaprecept szabálya, hogy ahány tojás, annyi kanál liszt és annyi kanál cukor kell bele, és az elmaradhatatlan sütőpor.
Most 3 tojásból készítettem a piskótát.
Tehát: három tojás sárgáját különválasztom a fehérjéktől.
Külön tálba teszem őket.
Először a tojásfehérjékből kemény habot verek, olyan legyen, hogy ha fejre állítom az edényt, akkor se csússzon ki belőle a hab. Gépi habverővel ez gyerekjáték. Lényeg, hogy a tojás hideg legyen, akkor keményebb lesz a hab.
Utána áttérek a tojássárgákhoz, 3 evőkanál cukrot teszek hozzá, 1 vanillincukrot, és felverem ezt is habverővel.
Ha szép sima lesz, akkor hozzáadom egyenként a 3 evőkanál lisztet és 1/2 csomag sütőport. Ehhez a mennyiséghez nem kell az egész csomag.
A legjobb, ha a sütőport a liszthez keverjük előbb és együtt a többihez.
Közben gyorsan felvágtam egy fél tábla csokit, jelen esetben egy mazsolás-mogyoróssal dolgoztam. Egy éles késsel pár mm-es csíkokat vágtam, szépen szét fog esni, de az a jó.
Mindezt persze előre is megtehetjük, akkor nem kell közben, főleg, ha gyakorlatlanok vagyunk.
A csokit hozzákeverjük a sárga krémhez...
...majd utána a tojásfehérje felvert habját hozzákeverem óvatosan egy kenőlapáttal vagy fakanállal a sárga krémhez, vigyázva, lassan, érzéssel, hogy ne törjön össze.
Ezzel kész is a tészta, mehet be egy tepsibe vagy egy őzgerinc formába, jelenleg az utóbbiba. De utólag kiderült, hogy kicsit soknak bizonyult, így inkább egy kisebb tepsibe tegyétek. A tepsi kiolajozott és lisztezett legyen, de jó a sütőpapír is az aljára.
A végeredmény az első képen látható!
Szebb is lehetett volna, de kifogyott a gázpalackom, és teatűzhelyen nem jó piskótát sütni, az a kelteknek jó csak inkább.
Az íze viszont így is nagyon jó lett!
Ezt a receptet bármilyen ízűvé variálhatjátok, akár kakaóporral, fahéjjal, vagy keverten.
Két színűt úgy lehet készíteni, hogy a tepsibe töltés előtt kétfelé osztjuk a tésztát, egyikbe kakaóport keverünk. A tepsibe beöntjük az egyiket, majd arra rácsurgatjuk a másikat, és egy kanállal az aljára nyúlva nyolcasokat írunk le. Szép mintás lesz akkor.
Azt is lehet, hogy az egész tiszta kakaó, és a végén ha kihűlt kettévágjuk, és megtöltjük lekvárral vagy csokikrémmel, nutellával, ha nincs más, az is jó. Már aki szereti.
Vagy csak egyszerűen megkenjük a tetejét csokikrémmel vagy nutellával és arra kókuszreszeléket szórunk, nekem az a kedvenc variációm. De ugyanúgy darált diót is szórhatunk rá, vagy mandulaforgácsot...sorolhatnám. Határt csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab.
Jó sütést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése