Úgy, ahogy csak anyutól láttam! * Lépésről lépésre
Ismeritek ezt a fajta sós kiflit?
Én nagyon szeretem, főleg melegen, a tepsiből kivéve, mikor még égeti a tenyeremet.
Lássuk hogyan készül:
Vegyünk elő egy kelesztőtálat, vagy egy nagyobb tálat.
Tegyünk bele 1 kg lisztet, majd csináljunk üreget a közepébe, ebbe kerül majd a 0,75 dl vízben vagy tejben felfuttatott élesztő. Én vízben szoktam, egy késhegynyi cukor hozzáadásával felfuttatni a lisztet.
Az üreg szélére tehetjük a sóst és az őrölt köményt. Az utóbbit, csak aki szereti.
Ezt összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk kb 0,5 órát, a szobahőmérséklettől függően. Ha ilyen szépen megkelt...
...akkor egy lisztezett deszkára borítjuk, esetemben az asztalra, és átgyúrjuk finoman, majd 4 kicsi cipót formázunk belőle. Nagyjából egyformákat, mikor-hogyan sikerül. Így ni!
Ezeket egyenként egy sodrófával kinyújtjuk kb 0,5 cm vékonyra, kör alakra.
Majd ezeket a köröket 12 cikkre osztjuk, először félbe, majd negyedbe, majd a negyedeket három cikkre vágjuk fel. Egyszerű! Ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor csak 9 cikkre vágjuk, anyu úgy szokta, én jobban szeretem, ha kisebb és duci lesz a végén a kifli, és ahhoz a 12 cikk a jó.
Így ni, látszik szépen?
Ha felvágtuk, akkor kezdődhet a feltekerés, próbáltam szemléltetni. Remélem egyértelmű a kép alapján. ;c)
Ha mindet feltekertül tegyük egy kiolajozott tepsibe és kenjük meg tojássárgásával, szórjuk meg egy kevés sóval és egész köménymaggal, vagy akár őrölttel, aki szereti persze.
Ha időm engedi szoktam készíteni olyan sót is, amit a perecekre szoktak tenni, és amit nagyon szerettünk leszedegetni gyerekkoromban.
Ez úgy készül, hogy egy kis pohárkában összekeverünk fele-fele arányban sót és vizet, majd vízzel olyan sűrűségű "szósszá" keverjük, hogy ne folyjon le a kifliről, de mégis csurgatható legyen. Ezt csepegtessük a kiflikre, mint régen a folyami homokból a csepp-várat. Aki játszott olyat, tudja miről beszélek. De biztosan más kísérletező kedvűek is rájönnek!
Akkor most tegyük a sütőbe! Hamar meg fog sülni, figyeljük a jelzésértékű illatot a sütőből! Nálam kb 20-30 perc.
Már kész is!
Hogy tetszik?
Ismeritek ezt a fajta sós kiflit?
Én nagyon szeretem, főleg melegen, a tepsiből kivéve, mikor még égeti a tenyeremet.
Lássuk hogyan készül:
Vegyünk elő egy kelesztőtálat, vagy egy nagyobb tálat.
Tegyünk bele 1 kg lisztet, majd csináljunk üreget a közepébe, ebbe kerül majd a 0,75 dl vízben vagy tejben felfuttatott élesztő. Én vízben szoktam, egy késhegynyi cukor hozzáadásával felfuttatni a lisztet.
Az üreg szélére tehetjük a sóst és az őrölt köményt. Az utóbbit, csak aki szereti.
Ezt összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk kb 0,5 órát, a szobahőmérséklettől függően. Ha ilyen szépen megkelt...
...akkor egy lisztezett deszkára borítjuk, esetemben az asztalra, és átgyúrjuk finoman, majd 4 kicsi cipót formázunk belőle. Nagyjából egyformákat, mikor-hogyan sikerül. Így ni!
Ezeket egyenként egy sodrófával kinyújtjuk kb 0,5 cm vékonyra, kör alakra.
Majd ezeket a köröket 12 cikkre osztjuk, először félbe, majd negyedbe, majd a negyedeket három cikkre vágjuk fel. Egyszerű! Ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor csak 9 cikkre vágjuk, anyu úgy szokta, én jobban szeretem, ha kisebb és duci lesz a végén a kifli, és ahhoz a 12 cikk a jó.
Így ni, látszik szépen?
Ha felvágtuk, akkor kezdődhet a feltekerés, próbáltam szemléltetni. Remélem egyértelmű a kép alapján. ;c)
Ha mindet feltekertül tegyük egy kiolajozott tepsibe és kenjük meg tojássárgásával, szórjuk meg egy kevés sóval és egész köménymaggal, vagy akár őrölttel, aki szereti persze.
Ha időm engedi szoktam készíteni olyan sót is, amit a perecekre szoktak tenni, és amit nagyon szerettünk leszedegetni gyerekkoromban.
Ez úgy készül, hogy egy kis pohárkában összekeverünk fele-fele arányban sót és vizet, majd vízzel olyan sűrűségű "szósszá" keverjük, hogy ne folyjon le a kifliről, de mégis csurgatható legyen. Ezt csepegtessük a kiflikre, mint régen a folyami homokból a csepp-várat. Aki játszott olyat, tudja miről beszélek. De biztosan más kísérletező kedvűek is rájönnek!
Akkor most tegyük a sütőbe! Hamar meg fog sülni, figyeljük a jelzésértékű illatot a sütőből! Nálam kb 20-30 perc.
Már kész is!
Hogy tetszik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése