Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. augusztus 23., hétfő

Sült nyúlcomb, kaporszósszal és petrezselymes burgonyával




Ez itt a végcél, sült nyúlcomb, petrezselymes burgonyával, kaporszósszal!
Hogy tetszik?

Elmondom, hogyan készítettem...

Először is kimentem a kertbe és szedtem ki a földből burgonyát, petrezselyemzöldet, fokhagymát, sárgarépát, új - lila hagymát, kaprot. Látjátok? Mind földes, nem a zöldségesnél vásárolok ugyanis, a földem mindent megterem, ha művelem.



Akkor ezeket most előkészítem a főzéshez, Megmosom, hámozom, pucolom, melyik mit igényel. Ugye így csinosabbak máris?



Akkor nézzük a húst! Íme egy jól megtermett nyúlcomb! Igaz, ez nem a kertben terem, hanem a ketrecben, mint minden vidéki háztartásban. Mivel ez már egy jól fejlett példány, félbe is vágtam a csont mentén, hogy ne legyen túl vastag és a hús majd jobban átsüljön, jobban átjárják az ízek, zamatok.



Akkor fel is teszem a wok-ban, egy kevés olajban. Mindkét oldalát egy kicsit forró olajon megsütőm pár percig, mert így egy kérget kap és jobban benne maradnak a hasznos anyagok. Na de addig is...



Felkarikásom a répákat, az újhagymát, és a fokhagymából is egy kivételével mindet. Ez most még zsenge fokhagyma, vagyis nincs még benne száraz anyag, így teljes egészében felszeletelhető még, akár egy póréhagyma.



Közben megsült a hús mindkét oldala...



...beletesszük hát a felkarikázott zöldségeket, amit a tányérban láttatok, majd felöntjük egy bögre vízzel. Nekem 0,5 l-es a bögrém. Majd rátesszük a fedőt, és hozzálátunk a többi munkának, ...



...ami pedig a burgonya félaprítása. Ugye jól látszik minden?
Először félbe, majd négybe, majd darabokra, kár is erre szót fecsérelni.



Közben a húsról levesszük a fedőt, mert azt akarjuk, hogy a víz elpárologjon, és zsírjára süljön az egész. Na, már készen is van!



Akkor vegyük ki és osszuk szét két tányéron.



Majd egy kevés sült zöldséget a wok alján hagyva, beletesszük a felaprított burgonyát. Igen, jól értettétek ugyan abba az edénybe! Hús ki - burgonya be! Így sokkal finomabb lesz majd, mintha hagyományos módon készítjük. Feltéve, hogy nem égettük meg a húst ;c)
Tehát burgonya be, 1,5 bögrényi víz bele és még vegeta. Fel is tehetjük nagy lángra, mert mire a víz elpárolog, egy részét pedig magába szívja a burgonya, addigra pont meg is fő teljesen.



Közben aprítsuk fel a petrezselyemzöldet. Nem szoktam teljesen apróra, nem baj, ha látszik, hogy mit eszünk.



Sok időnk van még, míg jó lesz a burgonya, hát addig elkészítjük a kaporszószt. Aprítsuk fel a megmaradt 1 db fokhagymát egészen apróra és a kaporból is egy adagot.



Egy vastag aljú edényben tegyünk fel olajat, majd ebbe a fokhagymát, ha elkezd sülni, akkor ugorhat mellé a kapor. Egy kicsit megsültek, akkor jöhet egy kevés liszt, mint bármely más rántásnál. Egy kevés só vagy vegeta is. Majd tejet öntsünk hozzá, folyamatos kevergetés mellett. Nem kell túl sokat és lassan. Ha kellően sűrű, akkor jöhet bele egy kis cukor és kész is. Felénk így készül a kaporszósz.



Közben a burgonyánk is megpuhult és ha szerencsénk van, akkor a víz is távozott gőzfelhő formátumban. Akkor dobjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet és 2-3 perc múlva le is kapcsolhatjuk a gázt, vagy aki amivel főz.



A tányérra a hús és a zöldségek mellé tehetjük a petrezselymes burgonyát, és aki kér annak kaporszószt is.



Hogy tetszik nektek? Finom volt az biztos! Próbáljátok ki!

2 megjegyzés:

  1. #17 - korhely - 2009.06.05 - 00:58:20
    Te, W. F.! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
    Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
    Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
    Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
    Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

    VálaszTörlés
  2. Már csak nyulat kell szereznem:))

    Ínycsiklandó ez a menüsor!!

    Pusszantás

    VálaszTörlés