Csaba, az ismerős, akivel szoktam néha beszélgetni, de ő maga ritkán jelenik meg. Mint Columbo felesége.
- Olyan vacsit rittyentettem tegnap az asszonynak, hogy csak na! - mondja Csaba, a kedvenc chef-ünk.
- Mesélj! - biztatom.
- Scherry-vajas pirított feketekagyló, meg sült rákfarkakat fokhagymás vajas bagettel...
- Kagylót? - nézek rá meglepetten.
- A kagylóhús az egyik legegészségesebb hami, ami a fődön megtalálható.
Sajnos még nem vagyok szakértő, de már rendeltem Fésűkagylót.
- Na mesélj akkor mivel vetted le a lábáról tegnap az asszonyodat?
Csaba mesélni kezd....
-Fél kiló feketekagylót megmosok, leszakállazok, nyitottra főzök. Kettészedegetem, mehet tepsibe az összes. Azért olcsó, mert én a másik felekbe mindig konzerv-kagylóhúst szokok tenni... Közben vajat, fédeci sherry-t, sót, borsot, citromlevet összekeverek gőz fölött (én behajítottam a kis keverőtálat abba a fazékba, amiben a kagylólé volt, és csókolom...) összekutyulom. Aztán ezt a levet kiskanállal rálocsolom a fél kagylócskákra. A tetejére vékony réteg zsemlemorzsa, aztán bevágom a sütőbe grillezni kb 10 percet. Nem mértem, mert úgyis addig kell, amíg a prézli meg nem pirul. A maradék vajon pedig előfőzött rákfarkacskákat hirtelen kisütök. Pecsenyéstál, egyik felére a kagylócskák költöznek, a szomszádaik a rákfarkak lesznek, és fokhagymás pirítós vagy bagett a körítés... Maszkimum kétezeregynehányszáz HUF két főre...
- Hm...
- Persze ha a bort nem számoljuk, azzal nem illik spórolni. :)
- Milyen bort ajánlasz?
-Fehér kellene hozzá, de mi bizony vöröset ittunk.
- Tálalása?
- Ja, akkor néz ki jól, ha pecsenyéstálról eszi az ember...
- Akkor még csak azt nem tudjuk, hogy mit szólt hozzá az asszony? Talán a hozzászólásodban elárulod...
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.
2010. augusztus 12., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése