Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. augusztus 14., szombat

Májgombócleves reszelt sajttal



Májgombócot nagyon könnyű készíteni, csak kicsivel több dolog kell bele, mint a grízgombócba. 

Lássunk akkor hogyan készül: 

Hozzávalók: 
csirke- vagy valamilyen máj,
tojás,
vegeta vagy só,
fokhagyma,
petrezselyemzöld,
őrölt paprika,
bors,
gríz azaz búzadara.



A májat egy vágódeszkára tesszük és egy késsel kapargatva pépesítjük. Ha valakinek nem megy, akkor turmixolhatja is. Bár, így egyszerűbb és kevesebb mosogatnivalóval jár. 




A májat tegyük egy tálkába, üssünk mellé 2 tojást. A tojásokat célszerű külön pohárban felütni, hogy ha valamelyik rossz lenne, akkor ne kelljen az egészet kidobni. 



A tojás és a pépesített máj mellé adunk még:
tojás,
vegeta vagy só,
fokhagyma,
petrezselyemzöld,
őrölt paprika,
bors.

Mindezekkel alaposan összekeverjük, majd jöhet a gríz. Annyit adunk hozzá, hogy ne legyen teljesen kemény, egy kis nedvesség maradjon benne, mert a gríz be fogja szívni azt, amíg félretesszük pihentetni. Addig megdagad benne. 



Most van egy kis időnk, reszeljük le a sajtot. Ki ilyet szeret, nincs megszabva. A lényeg, hogy reszelhető állagú legyen. 



Utána egy lábosban feltehetjük főni a levest, amibe tervezzük majd szaggatni a májgombócokat. 

Bármilyen zöldséget tehetünk bele, borsót, sárgarépát, zellert, petrezselymet, paszternákot, káposztatorzsát, amit gondolunk. 



Ha a leves majdnem teljesen megfőtt egy aprócska kanállal beleszaggatjuk a gombócokat. 

Kis ideig főzzük, kb 10 percig, majd kész is. 

Ha elkészült merjük tányérba és bőven szórjuk meg reszelt sajttal. 



Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése