
Májgombócot nagyon könnyű készíteni, csak kicsivel több dolog kell bele, mint a grízgombócba.
Lássunk akkor hogyan készül:
Hozzávalók:
csirke- vagy valamilyen máj,
tojás,
vegeta vagy só,
fokhagyma,
petrezselyemzöld,
őrölt paprika,
bors,
gríz azaz búzadara.

A májat egy vágódeszkára tesszük és egy késsel kapargatva pépesítjük. Ha valakinek nem megy, akkor turmixolhatja is. Bár, így egyszerűbb és kevesebb mosogatnivalóval jár.

A májat tegyük egy tálkába, üssünk mellé 2 tojást. A tojásokat célszerű külön pohárban felütni, hogy ha valamelyik rossz lenne, akkor ne kelljen az egészet kidobni.

A tojás és a pépesített máj mellé adunk még:
tojás,
vegeta vagy só,
fokhagyma,
petrezselyemzöld,
őrölt paprika,
bors.
Mindezekkel alaposan összekeverjük, majd jöhet a gríz. Annyit adunk hozzá, hogy ne legyen teljesen kemény, egy kis nedvesség maradjon benne, mert a gríz be fogja szívni azt, amíg félretesszük pihentetni. Addig megdagad benne.

Most van egy kis időnk, reszeljük le a sajtot. Ki ilyet szeret, nincs megszabva. A lényeg, hogy reszelhető állagú legyen.

Utána egy lábosban feltehetjük főni a levest, amibe tervezzük majd szaggatni a májgombócokat.
Bármilyen zöldséget tehetünk bele, borsót, sárgarépát, zellert, petrezselymet, paszternákot, káposztatorzsát, amit gondolunk.

Ha a leves majdnem teljesen megfőtt egy aprócska kanállal beleszaggatjuk a gombócokat.
Kis ideig főzzük, kb 10 percig, majd kész is.
Ha elkészült merjük tányérba és bőven szórjuk meg reszelt sajttal.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése