Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.
2010. augusztus 14., szombat
Májgombócleves reszelt sajttal
Májgombócot nagyon könnyű készíteni, csak kicsivel több dolog kell bele, mint a grízgombócba.
Lássunk akkor hogyan készül:
Hozzávalók:
csirke- vagy valamilyen máj,
tojás,
vegeta vagy só,
fokhagyma,
petrezselyemzöld,
őrölt paprika,
bors,
gríz azaz búzadara.
A májat egy vágódeszkára tesszük és egy késsel kapargatva pépesítjük. Ha valakinek nem megy, akkor turmixolhatja is. Bár, így egyszerűbb és kevesebb mosogatnivalóval jár.
A májat tegyük egy tálkába, üssünk mellé 2 tojást. A tojásokat célszerű külön pohárban felütni, hogy ha valamelyik rossz lenne, akkor ne kelljen az egészet kidobni.
A tojás és a pépesített máj mellé adunk még:
tojás,
vegeta vagy só,
fokhagyma,
petrezselyemzöld,
őrölt paprika,
bors.
Mindezekkel alaposan összekeverjük, majd jöhet a gríz. Annyit adunk hozzá, hogy ne legyen teljesen kemény, egy kis nedvesség maradjon benne, mert a gríz be fogja szívni azt, amíg félretesszük pihentetni. Addig megdagad benne.
Most van egy kis időnk, reszeljük le a sajtot. Ki ilyet szeret, nincs megszabva. A lényeg, hogy reszelhető állagú legyen.
Utána egy lábosban feltehetjük főni a levest, amibe tervezzük majd szaggatni a májgombócokat.
Bármilyen zöldséget tehetünk bele, borsót, sárgarépát, zellert, petrezselymet, paszternákot, káposztatorzsát, amit gondolunk.
Ha a leves majdnem teljesen megfőtt egy aprócska kanállal beleszaggatjuk a gombócokat.
Kis ideig főzzük, kb 10 percig, majd kész is.
Ha elkészült merjük tányérba és bőven szórjuk meg reszelt sajttal.
Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése