Te, Kisvirágom! Teljesen bebolondítottál ezekkel a receptekkel.:) Kénytelen vagyok kimondani, hogy ezek tetszenek.:)))
Biztosan finomak is, és látványnak is szépek.
Milyen hasznos lenne egy szakácskönyv, ami lépésről-lépésre kézenfogva, szemléltetve vezeti végig az antitalentumot a sütés-főzés minden fázisán a kész ételig!
Aki nem ösztönből főz, annak fogalma sincsen, hogyan kellene kinéznie a fogásoknak menet közben, és ezért el is bizonytalanodik, meg korrigálni sem tud időben.
Nem ismerem a szakácskönyv piacot, -van már ilyen? Még, ha van is, a saját fogásaidból is készíthetnél egyet.

2010. augusztus 14., szombat

Kajszilekvár egyszerűen

Érik a kajszi. Mit kell tudnunk a kajsziról? Hogyan főzzünk belőle lekvárt, könnyen, gyorsan?



A kajszi a kiegyenlített éghajlatot kedveli. Évi 9-10°C átlaghőmérsékletet igényel, Erős téli és tavaszi hőmérséklet ingadozás nélkül. A kajszi biológiai életritmusa eltér a termesztett gyümölcseinktől. Mélynyugalmi szakaszát korán, rendszerint már decemberben befejezi. Ha ez után a magasabb nappali felmelegedést erős lehűlés követi, jelentős rügykárt szenvedhet. Korai virágzáskor a tavaszi fagyoktól is jelentősen károsodik. Ez ellen szomszédunk úgy védekezik, hogy estefelé vízzel lepermetezi. Így lehűl a kajszi, és nem lesz olyan nagy a hőmérséklet különbség. Neki minden évben roskadásig van a kajszifája, míg másoknak szinte alig, ha tavaszi fagyot kapott.

A kajszi fényigényes növény, amit a mi éghajlatunk alatt megkap. Ezenkívül csapadékigényes, ami azt jelenti, hogy aszályos nyarakon öntözni kell. A mandulára oltott kajszi jobban bírja a szárazságot, mint a szilvára, vagy vadkajszira oltott társai. A könnyű, meleg, jó víz- és tápanyag-gazdálkodású talajt kedveli. 

Kajszi gutaütés elkerülése végett, ha lehet, a kajszifák közelébe ne termeljünk burgonyafélék családjába tartozó növényeket. Ezek pedig a paprika, paradicsom, burgonya. tojásgyümölcs.

Ennyit a termesztésről, nézzük a lekvárt:




Szedjünk jó érett kajszibarackot. 

Egy vödör vízbe bedobva kicsit megmossuk, onnan kiszedve kiszedjük a magját és a hibás részt kivágjuk. Idén sok jég volt, sajnos van mit kivágni. 

Mi egy robotgéppel ledaráljuk, de nem teljesen pépesre, maradjanak benne darabkák. 

Ezt a darálékot egy nagy fazékba öntjük és feltesszük a gázra. 



Mivel a cukrot teljesen ki kell hagynom, így Dzsemfix-el dolgozok. Mert ezzel cukorral és édesítőszerrel is egyaránt lehet készíteni. Vannak azonban olyan édesítőszerek, amik nem főzhetőek. Figyeljünk erre oda. Tartsuk be a felhasználási utasítást. 



Ennél a fajtánál a dzsemesítőt és az édesítőszert vagy a cukrot az elején gondosan hozzákeverjük, majd nagy lángra feltesszük a gázra. 

Ha felforrt, akkor még 2-3 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk. 

Forrón az előkészített dunsztosüvegekbe töltjük, gyorsan lezárjuk fémtetővel, majd 5 percre fejre állítjuk, utána vissza. Így vákuum keletkezik, tartósabb lesz. 

A lekvárokat szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, másnap betehetjük a kamrába. 


Jó befőzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése