Érik a kajszi. Mit kell tudnunk a kajsziról? Hogyan főzzünk belőle lekvárt, könnyen, gyorsan?
A kajszi a kiegyenlített éghajlatot kedveli. Évi 9-10°C átlaghőmérsékletet igényel, Erős téli és tavaszi hőmérséklet ingadozás nélkül. A kajszi biológiai életritmusa eltér a termesztett gyümölcseinktől. Mélynyugalmi szakaszát korán, rendszerint már decemberben befejezi. Ha ez után a magasabb nappali felmelegedést erős lehűlés követi, jelentős rügykárt szenvedhet. Korai virágzáskor a tavaszi fagyoktól is jelentősen károsodik. Ez ellen szomszédunk úgy védekezik, hogy estefelé vízzel lepermetezi. Így lehűl a kajszi, és nem lesz olyan nagy a hőmérséklet különbség. Neki minden évben roskadásig van a kajszifája, míg másoknak szinte alig, ha tavaszi fagyot kapott.
A kajszi fényigényes növény, amit a mi éghajlatunk alatt megkap. Ezenkívül csapadékigényes, ami azt jelenti, hogy aszályos nyarakon öntözni kell. A mandulára oltott kajszi jobban bírja a szárazságot, mint a szilvára, vagy vadkajszira oltott társai. A könnyű, meleg, jó víz- és tápanyag-gazdálkodású talajt kedveli.
Kajszi gutaütés elkerülése végett, ha lehet, a kajszifák közelébe ne termeljünk burgonyafélék családjába tartozó növényeket. Ezek pedig a paprika, paradicsom, burgonya. tojásgyümölcs.
Ennyit a termesztésről, nézzük a lekvárt:
Szedjünk jó érett kajszibarackot.
Egy vödör vízbe bedobva kicsit megmossuk, onnan kiszedve kiszedjük a magját és a hibás részt kivágjuk. Idén sok jég volt, sajnos van mit kivágni.
Mi egy robotgéppel ledaráljuk, de nem teljesen pépesre, maradjanak benne darabkák.
Ezt a darálékot egy nagy fazékba öntjük és feltesszük a gázra.
Mivel a cukrot teljesen ki kell hagynom, így Dzsemfix-el dolgozok. Mert ezzel cukorral és édesítőszerrel is egyaránt lehet készíteni. Vannak azonban olyan édesítőszerek, amik nem főzhetőek. Figyeljünk erre oda. Tartsuk be a felhasználási utasítást.
Ennél a fajtánál a dzsemesítőt és az édesítőszert vagy a cukrot az elején gondosan hozzákeverjük, majd nagy lángra feltesszük a gázra.
Ha felforrt, akkor még 2-3 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk.
Forrón az előkészített dunsztosüvegekbe töltjük, gyorsan lezárjuk fémtetővel, majd 5 percre fejre állítjuk, utána vissza. Így vákuum keletkezik, tartósabb lesz.
A lekvárokat szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, másnap betehetjük a kamrába.
Jó befőzést!
A kajszi a kiegyenlített éghajlatot kedveli. Évi 9-10°C átlaghőmérsékletet igényel, Erős téli és tavaszi hőmérséklet ingadozás nélkül. A kajszi biológiai életritmusa eltér a termesztett gyümölcseinktől. Mélynyugalmi szakaszát korán, rendszerint már decemberben befejezi. Ha ez után a magasabb nappali felmelegedést erős lehűlés követi, jelentős rügykárt szenvedhet. Korai virágzáskor a tavaszi fagyoktól is jelentősen károsodik. Ez ellen szomszédunk úgy védekezik, hogy estefelé vízzel lepermetezi. Így lehűl a kajszi, és nem lesz olyan nagy a hőmérséklet különbség. Neki minden évben roskadásig van a kajszifája, míg másoknak szinte alig, ha tavaszi fagyot kapott.
A kajszi fényigényes növény, amit a mi éghajlatunk alatt megkap. Ezenkívül csapadékigényes, ami azt jelenti, hogy aszályos nyarakon öntözni kell. A mandulára oltott kajszi jobban bírja a szárazságot, mint a szilvára, vagy vadkajszira oltott társai. A könnyű, meleg, jó víz- és tápanyag-gazdálkodású talajt kedveli.
Kajszi gutaütés elkerülése végett, ha lehet, a kajszifák közelébe ne termeljünk burgonyafélék családjába tartozó növényeket. Ezek pedig a paprika, paradicsom, burgonya. tojásgyümölcs.
Ennyit a termesztésről, nézzük a lekvárt:
Szedjünk jó érett kajszibarackot.
Egy vödör vízbe bedobva kicsit megmossuk, onnan kiszedve kiszedjük a magját és a hibás részt kivágjuk. Idén sok jég volt, sajnos van mit kivágni.
Mi egy robotgéppel ledaráljuk, de nem teljesen pépesre, maradjanak benne darabkák.
Ezt a darálékot egy nagy fazékba öntjük és feltesszük a gázra.
Mivel a cukrot teljesen ki kell hagynom, így Dzsemfix-el dolgozok. Mert ezzel cukorral és édesítőszerrel is egyaránt lehet készíteni. Vannak azonban olyan édesítőszerek, amik nem főzhetőek. Figyeljünk erre oda. Tartsuk be a felhasználási utasítást.
Ennél a fajtánál a dzsemesítőt és az édesítőszert vagy a cukrot az elején gondosan hozzákeverjük, majd nagy lángra feltesszük a gázra.
Ha felforrt, akkor még 2-3 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk.
Forrón az előkészített dunsztosüvegekbe töltjük, gyorsan lezárjuk fémtetővel, majd 5 percre fejre állítjuk, utána vissza. Így vákuum keletkezik, tartósabb lesz.
A lekvárokat szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, másnap betehetjük a kamrába.
Jó befőzést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése